
Ken je de X-factor van je woning? (5/10)
Dit blog-bericht maakt deel uit van een 10-delige reeks “Waarom is mijn woning vandaag nog steeds niet verkocht?”. Wil je hierover meer weten? Klik hier om je in te schrijven en ontvang de volgende dagen (om de andere dag, behalve op zondag) een mail met daarin telkens één van de redenen waarom je woning nog niet is verkocht.
Heb je vroeger weleens naar het programma de X-factor gekeken? In deze televisieshow wordt in een afvalrace bepaald wie de X-factor heeft. Een unieke kwaliteit of eigenschap waarvoor het publiek massaal valt. In de voorrondes van de X-factor wordt door een jury het kaf van het koren gescheiden, alleen talenten mogen door naar de liveshows. Ben je benieuwd hoe we dit kunnen vergelijken met je woning? Lees dan zeker verder.
Komt jouw woning de "voorronde" op internet door? Is de omschrijving van je woning op internet voor een kandidaat-koper aantrekkelijk genoeg om je huis "live" te komen bekijken tijdens een bezichtiging? Wat is de X-factor van jouw woning? Wat is de belangrijkste reden waarom kopers jouw woning zouden willen kopen? Wat maakt jouw woning anders dan vergelijkbare woningen die in je omgeving te koop staan?
Is dat bijvoorbeeld de ligging, de luxueuze keuken, de 4 slaapkamers, of misschien de ruime living, of de tuin en het terras op het zuiden, of juist de bijzondere architectuur? Denk daar eens goed over na! Benadruk deze unieke elementen van je woning. Veel woningen worden momenteel als "dertien-in-een-dozijn" te koop aangeboden. In een markt waarin het aanbod groot is en alleen maar toeneemt is dat nefast. Het is belangrijk dat je woning opvalt, dat je de sterke punten van je woning benadrukt en dat jezelf onderscheidt van de massa.
Lees de omschrijving van je woning nog eens kritisch door. Wordt een potentiële koper hier enthousiast van? Komt je woning in de tekst wel goed tot zijn recht of is de tekst het resultaat van een kopie van een andere woning in de straat? Ga eens achter je computer zitten, neem de tijd en maak eens een sprekende omschrijving van je woning. Hier volgen alvast enkele schrijftips: *
Begin met een pakkende titel waarin in 1 zin duidelijk wordt waarom jouw woning de moeite voor een bezichtiging waard is.
* Schrijf korte zinnen en gebruik opsommingstekens en kopjes. Een website bezoeker scant tekst op internet. Zorg dat je de omschrijving opdeelt in hapklare brokken.
* Maak alinea's van maximaal 3 tot 4 regels.
* Omschrijf de indeling alsof je door je woning heenloopt. Begin in de hal en eindig op de zolder.
* Maak de tekst maximaal 250 tot 300 tekens lang. Veel langer houdt je de aandacht van een lezer niet vast op internet.
* Bedenk waarom jij deze woning destijds gekocht hebt en omschrijf dat in je tekst. Was het de ligging, de ruimte, de afwerking, de luxe, de winkels om de hoek of iets anders?
* Eindig met een opsomming van bijzonderheden die jouw woning onderscheiden ten opzichte van de concurrerende woningen die momenteel te koop te staan zoals een nieuwe badkamer, een recente verbouwing, een tuin op het zuiden, een aanbouw, een dakkapel op de verdieping, vrij uitzicht, een beregeningsinstallatie in de tuin, een alarminstallatie enzovoort.
* Last but not least: beter goed gejat, dan slecht bedacht! Ga naar Immoweb of een andere toonaangevende vastgoed website, lees de teksten van andere woningen en bedenk wat jij goed en slecht vindt als je je in een koper verplaatst.
* Wees niet bang, maar wees vooral creatief in je omschrijving. Sla niet door, door je woning de hemel in de prijzen, maar het is wel van belang dat je eerlijk, positief en actief schrijft.
Hoe staat het met de X-factor van jouw woning? Is de omschrijving van jouw woning wel aantrekkelijk genoeg om de "voorrondes" door te komen? Nog niet? Dan is het tijd voor actie! Schrijf in 250 tot 300 woorden jouw unieke omschrijving en lever deze aan bij je makelaar. Wees niet tevreden met een zes op tien, maar ga voor die tien!
Heb je hierover vragen of opmerkingen? Kijk dan eerst eens bij de "Reacties" onder dit artikel. Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Dan kan je een "Reactie plaatsen".
Tot volgend blog bericht.