
Wie is je buurman? (8/10)
Dit blog-bericht maakt deel uit van een 10-delige reeks “Waarom is mijn woning vandaag nog steeds niet verkocht?”. Wil je hierover meer weten? Klik hier om je in te schrijven en ontvang de volgende dagen (om de andere dag, behalve op zondag) een mail met daarin telkens één van de redenen waarom je woning nog niet is verkocht.
Begint het je al een beetje duidelijk te worden, waarom jouw huis nog niet verkocht is? Ik hoop dat mijn informatie je helpt beter inzicht te krijgen in de knelpunten van de verkoop. Er zijn nog een aantal redenen waarom jouw huis nog steeds niet verkocht is.
Het zou ook kunnen liggen aan de buurt waarin je woont. Veel makelaars zeggen dat het maar om drie dingen draait bij de verkoop van je huis. Namelijk de ligging, de ligging en niet te vergeten de ligging. Misschien vind je dit een beetje overdreven, maar er zit wel een belangrijke kern van waarheid in. De ligging of woonomgeving is een factor waar je geen invloed op hebt en maar die wel degelijk bepalend is voor de verkoop. Het is dus van belang dat je niet alleen je huis verkoopt, maar ook een goed beeld geeft van je woonbeleving en je manier van leven in je buurt of wijk.
Natuurlijk is de ene buurt al wat meer gewild dan de andere en zullen er meer mensen aan de rand van het dorp willen wonen dan aan een spoorweg. Maar op ieder potje past een deksel. Iedere locatie heeft zijn voor- en nadelen en natuurlijk ook zijn prijs. Maak gebruik van de voordelen van de ligging van je woning in tekst en beeld. Geef aan waarom jij destijds voor dit huis op deze plek hebt gekozen. Een ligging aan een drukke weg in een dorp of stad heeft bijvoorbeeld vaak als voordeel dat voorzieningen als winkels, scholen, openbaar vervoer etc. in de nabijheid liggen.
Vaak zie je in brochures van huizen standaard teksten over de ligging en de omgeving. Zeker als iemand niet bekend is in je wijk of buurt is informatie over de woonomgeving belangrijk, zo niet doorslaggevend. Probeer daarom gedetailleerde informatie te geven over de omgeving op het gebied van:
- Winkels
- Sportverenigingen en -accomodaties
- Natuur en cultuur recreatiemogelijkheden
- Buren en buurt (leeftijd, gezin etc.)
- Afstand tot snelwegen en openbaar vervoer
- Afstand tot de dichts bijzijnde stad
- Speelvoorzieningen voor kinderen
- En alles wat je verder kunt verzinnen om een goed beeld te geven van jouw woonbeleving
Nog wat handige tips:
- Op Wikipedia en Google Maps kun je veel informatie vinden over jouw gemeente of stad.
- Als je dichtbij veel voorzieningen woont, kun je ook de exacte afstand noemen (bijvoorbeeld 500 meter van de basisschool) in plaats van dit "op steenworpafstand" of "op loopafstand" te noemen. Dit wordt in een brochure bij een makelaar courant gebruikt.
- Maak ook eens foto's van de omgeving, bijvoorbeeld een mooi stuk natuur bij je om de hoek, een vol terras, een mooie brede laan en laat een potentiële koper zich vast thuis voelen in jouw buurt.
Als je de informatie verzameld hebt, maak hier dan een overzichtelijk document van en stuur deze naar je makelaar of websitebeheerder. Hij of zij kan de informatie opnemen in de brochure en op internet. Het ruimt mogelijke vooroordelen uit de weg en geeft een buitenstaander een helder en objectief beeld van waar hij of zij komt te wonen. Dit maakt het voor een potentiële koper makkelijker om te beslissen of jouw huis wel in de gewenste omgeving ligt.
Het lijkt een voor de hand liggende reden waarom je huis niet verkocht is. Toch ontbreekt deze informatie vaak op internet. Met name voor geïnteresseerden van buiten de regio, kan deze toevoeging nét het verschil maken.
Heb jij al een omschrijving van je "woonomgeving" gemaakt? Nee? Wacht niet langer en ga aan de slag met de tips uit deze mail. Weer een reden minder waarom jouw huis niet verkocht wordt...
Heb je hierover vragen of opmerkingen? Kijk dan eerst eens bij de "Reacties" onder dit artikel. Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Dan kan je een "Reactie plaatsen".
Tot volgend blog bericht.